top of page
Kolonnenotater

Fokus på

kolonnenotater

Kolonnenotat Napoleonskrigene

1789

Den franske revolution begynder. Revolutionen medførte meget store forandringer, og mange af de andre enevældige herskere i Europa blev nervøse.

1792

Den franske konge, Ludvig 16., erklærer Østrig krig. Han håbede, at han ville tabe krigen, og at det ville medføre, at revolutionen døde, så han kunne tage magten igen. Sådan gik det ikke. Kongen plan blev afsløret, og han blev henrettet. 

 

I slutningen af 1792 går England ind i krigen mod Frankrig. 

1794

General Napoleon bliver leder af den franske hær, og han vinder flere og flere sejre. Mange af Frankrigs modstandere slutter fred med Frankrig.

1797

England er nu det eneste land, der stadig er i krig med Frankrig. Første del af Napoleonskrigen slutter her.

1798

Napoleon vil besejre England. Planen er at udsulte englænderne ved at angribe deres kolonier, Egypten og Indien. I 1798 besætter Napoleon Egypten, men han isoleres.

1801

Englænderne kræver, at Danmark melder sig ud af neutralitetsforbundet, men det nægter den danske konge. I 1801 gennemfører England derfor Slaget på Reden.

Kolonnenotater

 

Kolonnenotatet kan bruges i virkelig mange læsesituationer. Det er en metode, eleverne meget hurtigt tager til sig, den giver god overskuelighed, og den er enkelt og ligetil at lave.

I eksemplet herunder har vi taget udgangspunkt i den historiske tekst, vi har benyttet som eksempel for berettende teksttyper. Kolonnenotatet er altså et redskab, der skal hjælpe eleven med at få styr på begivenhederne i teksten – i den rækkefølge, de finder sted.

Kolonnenotatet kan naturligvis varieres efter behov, som for eksempel med flere kolonner eller lignende.

bottom of page